24 Ιουλίου 2023 – 20:50

Ο συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή το νέο του βιβλίο «Το γαλάζιο που μας ενώνει»

Ο Αντώνης Σέργης, στο νέο του βιβλίο «Το γαλάζιο που μας ενώνει» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, καταπιάνεται με την τρυφερή και άγνωστη ηλικιακή περίοδο του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, επιτρέποντάς μας να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στον κόσμο και στις σκέψεις του για την μαύρη σελίδα του ελληνισμού, φανερώνοντας πως βίωσε, εισέπραξε και αντιλήφθηκε ένα παιδί και δη αυτό το παιδί τα γεγονότα του 1922. Ο συγγραφέας, πιστός στα ιστορικά και βιβλιογραφικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν εκτενή έρευνα, αλλά και με την ενσωμάτωση αυτούσιων φράσεων του μεγάλου δημιουργού, μεταφέρει με καθαρότητα, ειλικρίνεια, διακριτικότητα, σεβασμό και καλυμμένη συγκίνηση, όπως άλλωστε διαπνέεται και ολόκληρο το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, την ατμόσφαιρα του μαύρου αποκαλόκαιρου του ελληνισμού.

Eνα αξιόλογο μυθιστόρημα για την προσφυγιά, απόρροια της Μικρασιατικής καταστροφής, πλημμυρισμένο από την αγάπη του Οδυσσέα Ελύτη για τον ήλιο, τη θάλασσα, το Αιγαίο, την Ελλάδα αλλά και το απέραντο γαλάζιο που μας ενώνει. Σήμερα, στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συγγραφέα.

Συνέντευξη στην Ελενα Νταβλαμάνου

Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο σας με τον τίτλο «Το γαλάζιο που μας ενώνει» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μιλήστε μας για το περιεχόμενο.

Το βιβλίο έχει θέμα την Μικρασιατική καταστροφή και ο ήρωας της ιστορίας είναι ο έφηβος Οδυσσέας Ελύτης. Η υπόθεση ξεκινά από τη στιγμή που οι οικογενειακές διακοπές του ποιητή στις Σπέτσες σταματούν απότομα εξαιτίας των Ελλήνων προσφύγων που φτάνουν στο νησί. Με την επιστροφή του στην Αθήνα έρχεται αντιμέτωπος με το μέγεθος του προβλήματος, γνωρίζει καλύτερα τα γεγονότα και αναμετράται με τη δική του ψυχολογία μέχρι να μπορέσει να τους κατανοήσει και να συνυπάρξει μαζί τους.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής του;

Πάντα υπήρχε μέσα μου η ανάγκη να γράψω κάτι για το θέμα, καθότι είμαι κι ο ίδιος παιδί οικογένειας προσφύγων. Η αφορμή μου δόθηκε όταν διάβασα στη βιογραφία του Ελύτη ότι η οικογένειά του είχε φιλοξενήσει Μικρασιάτες πρόσφυγες στο σπίτι της στην Αθήνα, λεπτομέρεια που με ανάγκασε να σταθώ στην απέναντι πλευρά και να κοιτάξω το συγκεκριμένο γεγονός με άλλον φακό.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητάς του κέντρισαν το ενδιαφέρον σας για να γράψετε για τον μεγάλο ποιητή;

Ο ποιητής φαίνεται ότι από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Υποθέτω ότι κοίταζε τον κόσμο με ένα τρίτο μάτι κι ότι ερμήνευε τα πράγματα γύρω του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Κι αυτός ήταν η ικανότητά του να χειρίζεται τις λέξεις μαεστρικά και να προσδίδει καινούρια νοήματα στην ύλη και στις ιδέες. Η αισιόδοξη ψυχοσύνθεσή του ήταν ιδανική για την προσέγγιση του προσφυγικού.

Πώς είναι να βλέπετε μέσα από τα μάτια του Οδυσσέα Ελύτη;

Είναι δύσκολο εγχείρημα να προσπαθείς να δεις μέσα από τα μάτια μιας τόσο ξεχωριστής προσωπικότητας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις τα κείμενα και την ποίησή του, ώστε να συναισθανθείς τον τρόπο που προσέγγιζε τη ζωή. Να αντλήσεις λέξεις, συναισθήματα και εικόνες, ώστε να καταφέρεις να αποδώσεις τον λογοτεχνικό ήρωά σου όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται.

Οι μεγάλες προσωπικότητες που μετατρέπονται σε ήρωες στα βιβλία σας ήταν κάποτε κι αυτοί παιδιά. Από που αντλείτε πληροφορίες για εκείνη την περίοδο της ζωής τους;

Οι πληροφορίες που αφορούν την παιδική ηλικία τέτοιων ανθρώπων είναι συνήθως λιγοστές, καθώς οι βιογραφίες τους συνήθως επικεντρώνονται στα επιτεύγματα της ενήλικης ζωής τους. Οπότε, κάποιες φορές είναι αρκετά επίπονο να μαζέψεις επαρκή στοιχεία. Γι’ αυτό, είναι λογικό, τα κομμάτια που λείπουν να συμπληρώνονται με μυθοπλασία.

Πώς γεννιέται μια ιστορία και πώς εξελίσσεται; Γνωρίζετε από την αρχή το τέλος των ιστοριών σας;

Μια ιστορία μπορεί να γεννηθεί από το πουθενά, αλλά κι από κάτι πολύ συγκεκριμένο που έχει συμβεί στην καθημερινή μου ζωή ή στον έξω κόσμο. Εξελίσσεται σε ολοκληρωμένο βιβλίο εφόσον μπορεί, σαν ιστορία που θα διαβαστεί από παιδιά αναγνώστες, να δώσει, ίσως, απαντήσεις σε προβληματισμούς τους, να τους ψυχαγωγήσει, να τους εξάψει τη φαντασία και την περιέργεια. Συνήθως, έχω κάποιο πλάνο για το πού θα καταλήξει η υπόθεση, αλλά στο τέλος πάντα υπάρχουν και απρόσμενες ιδέες.

Ποια είναι η σχέση σας με τους ήρωες των βιβλίων σας; Υπάρχει σε αυτούς ένα δικό σας κομμάτι;

Οι ήρωες των βιβλίων μου είναι παιδιά που θα ήθελα να ήμουν, παιδιά που μου δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία να αντιμετωπίσω τον κόσμο, παιδιά που εύχομαι να δίνουν το παράδειγμα για άλλα παιδιά. Σίγουρα, όλοι τους έχουν μικρά ή μεγάλα κομμάτια του δικού μου χαρακτήρα και τρόπου σκέψης.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία, που πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά;

Eνα παιδικό βιβλίο, πιστεύω πως πρέπει να σέβεται πάνω από όλα το κοινό του. Τα παιδιά είναι έτοιμα να διαβάσουν για ζητήματα που απασχολούν και τους ενήλικες, φτάνει να παρουσιάζονται με κατάλληλη γλώσσα, καθαρή προσέγγιση και αμεσότητα. Όσο πιο ανοιχτές έχουν τις κεραίες τους, τόσο πιο μεγάλη είναι η ελπίδα μας για το μέλλον.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η Ελλάδα όπως την είδε, τη γνώρισε, τη φαντάστηκε, την αγάπησε ο μεγάλος ποιητής;

Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της. Όσο υπάρχουν άξιοι άνθρωποι που διακρίνονται στην τέχνη ή την επιστήμη τους, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και η αξία της χώρας τους. Όπως ο ίδιος, λοιπόν, τιμούσε τον τόπο του, φαντάζομαι θα οραματιζόταν και θα αγαπούσε όλους εκείνους που στήριζαν τις ζωές τους στη συνεργασία, στην αληλλεγγύη, στη δικαιοσύνη και στην υπευθυνότητα.

Αν σας ζητούσα με λίγες λέξεις να περιγράψετε τον Οδυσσέα Ελύτη έτσι όπως τον «γνωρίσατε» μέσα από την αναδρομή στην παιδική του ηλικία, ποιες θα ήταν αυτές;

Ελεύθερος, αισιόδοξος και οραματιστής.

Μια ευχή για τους αναγνώστες!

Εύχομαι σε όλους πολλά και όμορφα αναγνωστικά ταξίδια!

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

https://www.taxydromos.gr/apopseis/974278/antonis-sergis-i-ellada-einai-oi-anthropoi-tis/