Οι ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ είναι ένας Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανάγνωσης Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου που προκηρύσσεται από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα για 22η συνεχόμενη χρονιά. Είναι ένα παιχνίδι, μια δραστηριότητα που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις των παιδιών και τα οδηγεί στη χαρά και την απόλαυση. Τα παιδιά καλούνται να διαβάσουν τέσσερα (4) βιβλία τα οποία εντάσσονται σε μια ενιαία θεματική ενότητα και να επεξεργαστούν θέματα σχετικά με τα βιβλία που διάβασαν.

Στόχοι του προγράμματος των ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΩΝ, πέρα από τη δημιουργία ισχυρού κινήτρου για την ανάγνωση λογοτεχνικών ή άλλων εξωσχολικών βιβλίων, είναι και η ουσιαστική επαφή με σημαντικά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς.

Η καλλιέργεια της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των παιδιών και η ανάπτυξη του δείκτη συνεργασίας τους είναι ένας επιπλέον στόχος του προγράμματος, καθώς με τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού προβλέπεται και η ομαδική συμμετοχή.

Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία.

Για τις ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΕΣ 2020 επιλέχθηκε η θεματική ενότητα «Εμείς…οι Άλλοι», προκειμένου η ατομική και ομαδική συμμετοχή να οδηγήσουν τους μικρούς Βιβλιοδρόμους στην κατανόηση της ύψιστης τέχνης της ζωής, στο σχετίζεσθαι, στο ξεκλείδωμα των σχέσεών μας με τους άλλους, μέσα από έννοιες όπως η φιλαλληλία, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη, η κατανόηση και ο σεβασμός για τον διπλανό μας. Τα παιδιά θα εντρυφήσουν στα λόγια του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη: «Σ’ αυτό τον κόσμο, που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν’ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται». Με όχημα την μαγεία της λογοτεχνίας θα οδηγηθούν σε δημιουργικές περιπέτειες, σε περιπλανήσεις γνώσης και φαντασίας, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Οι τίτλοι των βιβλίων παρουσιάζονται στους καταλόγους που ακολουθούν.

Βιβλία για μαθητές/μαθήτριες της Δ΄ Δημοτικού

1. Η Ορτανσία φυλάει τα μυστικά, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Εκδόσεις Κέδρος

2. Πρίγκηπας σημαίνει Αμίρ, Άννα Κοντολέων, Εκδόσεις Πατάκη

3. Ο κάβουρας και το στρατιωτάκι, Δομνίκη Καράντζιου, Εκδόσεις Λιβάνη

4. Το ταξίδι των παπουτσιών, Μαριάννα Τεγογιάννη, Εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Βιβλία για μαθητές/μαθήτριες της Ε΄ Δημοτικού

1. Η πυξίδα δε δείχνει πάντα τον βορρά, Αντώνης Σέργης, Εκδόσεις Ψυχογιός

2. Ένα σακί μαλλιά, Παντελής Καλιότσος, Εκδόσεις Πατάκη

3. Δεν είμαι τέρας, σου λέω! Παναγιώτα Πλησή, Εκδόσεις Κέδρος

4. Σιλουανή, Θοδωρής Παπαϊωάννου, Εκδόσεις Ίκαρος

Βιβλία για μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού

1. Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια, Νεκτάριος Στελλάκης, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

2. Το αγόρι στο θεωρείο, Αγγελική Δαρλάση, Εκδόσεις Μεταίχμιο

3. Ιβάν και Πρίγκιπας, Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου, Εκδόσεις Άγκυρα

4. Η απίστευτη κούρσα της Φατίμα Μπραΐμι, Γιργκεν Μπανσερους, Εκδόσεις Μεταίχμιο

Αντώνης Σέργης Δράσεις φιλαναγνωσίας