Ο Ηρακλής είχε σκοτώσει την Λερναία Ύδρα (ένα μυθικό τέρας με εννέα κεφάλια) στον δεύτερο από τους δώδεκα άθλους του.Ο Ευρισθέας ήταν ο βασιλιάς της Τύρινθας και αυτός τον πρόσταζε για δώδεκα χρόνια τι έπρεπε να κάνει. Στο βιβλίο ο Χανς επιδεικνύει την πυξίδα που βρήκε στην τσάντα του Φρανκ λες και ήταν ένα κεφάλι της Λερναίας Ύδρας (κεφ. 19).

                     Φράσεις που έχει πει ο Αλβέρτος Αϊνστάιν στην ενήλικη ζωή του

“Κάποτε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα”.

“Δεν είναι πως έχω ιδιαίτερα προσόντα. Απλώς είμαι παθιασμένα περίεργος”.

“Αν, στην αρχή, μια ιδέα δεν φαίνεται τρελή, τότε δεν υπάρχει καμιά ελπίδα γι’ αυτήν”.

“Οποιοσδήποτε ευφυής βλάκας μπορεί να κάνει τα πράγματα μεγαλύτερα, πιο περίπλοκα, πιο βίαια. Χρειάζεται το άγγιγμα της μεγαλοφυϊας – και πολύ θάρρος – για να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση”.

Βασικές εβραϊκές φράσεις


Γειά σου (ειρήνη) :שלום, σσαλόμ

Αντίο (ειρήνη): שלום, σσαλόμ

Τα λέμε: להתראות, λεχιτραότ

καλημέρα: בוקר טוב, μποκερ τοβμπόκερ 

καλησπέρα: צהריים טובים, τσοχοραϊμ τοβίμ

 καλησπέρα: .ערב טוב, έτεβ τοβ 

καληνύχτα: .לילה טוב ,λάιλα τοβ

Τί κάνεις; מה נשמע?‬, μα νισμά

ευχαριστώ: .תודה, τοντά

παρακαλώ: .בבקשה, μπεβακασά

συγνώμη: .סליחה, σλιχά

Πώς σε λένε;: ?מה שמך, μα σίμχα 

με λένε /ονομάζομαι… : קוראים לי, κοριμ λι κοριμλι

Το κιπά (kippah) είναι κάλυμα του κεφαλιού φτιαγμένο από ρούχο, σαν καπέλο, που φορούν συνήθως οι άντρες Εβραίοι και κυρίως όσοι θέλουν έντονα να δηλώσουν την καταγωγή και την θρησκεία τους. Αυτό φορούσε ο γιατρός Έρλιχ όταν επισκέφτηκε τον Αλβέρτο.

Παιχνίδια με την πυξίδα!

Μαθαίνω τα πάντα για την πυξίδα:τι είναι ,η ιστορία της, πως λειτουργεί, τα είδη της και προσανατολισμός με χάρτη

Μαθαίνω τα σημεία του ορίζοντα

Προσανατολισμός με την πυξίδα και το χάρτη

Πυξίδα και προσανατολισμός:από το πέλαγος στο λιμάνι (απαιτείται το κατέβασμα του παιχνιδιού στον υπολογιστή)

Το μυστηριώδες νησί (ένα παιχνίδι για τον προσανατολισμό)

 Ο μικρός Αλβέρτος με την αδελφή του σε παιδική ηλικία.

Η πόλη Ουλμ (Ulm) στην Γερμανία όπου γεννήθηκε το 1879. Μετά από ένα χρόνο η οικογένειά του μετακόμισε στο Μόναχο για επαγγελματικούς λόγους. Ο πατέρας του με τον θείο του ίδρυσαν την εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού (πραγματικότητα).

Η πλατεία Γκούτεπλατς (goetheplatz) στο Μόναχο απ’ όπου πέρασε ο γιατρός με τον κύριο Χέρμαν για να φτάσουν στον άρρωστο Αλβέρτο (μυθοπλασία).

Ο ποταμός Ιζάρ (Isar) τον οποίο διέσχιζε καθημερινά ο Αλβέρτος για να φτάσει στο σχολείο του (μυθοπλασία).

Οι περίφημοι διχοτόμοι των γωνιών ενός τριγώνου που συναντιούνται στο ίδιο σημείο, όπως παρατήρησε ο Αλβέρτος στο δωμάτιό του.

Έναν παρόμοιο πύργο με τραπουλόχαρτα έφτιαχνε κι ο Αλβέρτος με τον θείο Σέζαρ.

Το λαχταριστό γλυκό στρούντελ (strudel) που απόλαυσε ο γιατρός Έρλιχ στο σπίτι του Αλβέρτου. Αποτελείται από κανέλα, μήλα, κουκουνάρια, σταφίδες και ζύμη. Είναι κυρίως Αυστριακό γλυκό αλλά έχει ενσωματωθεί και στην γερμανική κουζίνα.

Ο Αλβέρτος σε πιο μεγάλη ηλικία να παίζει βιολί. Από μικρός, ενώ τα άλλα παιδιά έπαιζαν έξω αυτός μάθαινε να παίζει κλασσική μουσική.

Τα στραντιβάριους είναι τα βιολιά που κατασκευάστηκαν από την οικογένεια Στραντιβάρι κατά τον 17ο – 18ο αιώνα. Χάρη στην εξαιρετική ποιότητα του ήχου τους σήμερα αξίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 650 γνήσια βιολιά. 

Ο Έρλιχ Πάουλ (Paul Ehrlich, 1854-1915)  ήταν Γερμανοεβραίος γιατρός και επιστήμονας ο οποίος κέρδισε και βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής (1908). Βοήθησε τον Αλβέρτο να θεραπευτεί από την πνευμονία χωρίς να υπάρχουν αντιβιοτικά εκείνη την εποχή (μυθοπλασία).

Ο Ουίλιαμ Τόμσον (William Thomson, 1824-1907) ήταν Ιρλανδός φυσικομαθηματικός και τελειοποίησε την μαγνητική πυξίδα. Είναι γνωστός και ως Λόρδος Κέλβιν αφού επινόησε την θερμοκρασιακή κλίμακα Κέλβιν. Αναφέρεται από τον θείο Σέζαρ καθώς εξηγούσε στον Αλβέρτο την ιστορία της πυξίδας (μυθοπλασία).

Ο Καρλ Γκάους (Carl Gauss, 1777- 1855) ήταν Γερμανός μαθηματικός κι απέδειξε το 95% περίπου του γήινου μαγνητικού πεδίου προέρχεται από το εσωτερικό της γης. Αναφέρεται κι αυτός στις επεξηγήσεις του θείου Σέζαρ (μυθοπλασία)

Ο Γιόχαν Κρίστιαν Φρήντριχ Χαίλντερλιν (Johann Christian Friedrich Hölderlin, 1770 –1843) ήταν Γερμανός λυρικός ποιητής.

Την ποίησή του διάβαζε ο πατέρας του Αλβέρτου στο σαλόνι (μυθοπλασία).

Ο Αλβέρτος Αϊνστάιν (1879-1955) διατύπωσε την περίφημη θεωρία της σχετικότητας με τον τύπο E = mc2.  Περιγράφει τη βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χρόνου και του χώρου με την παρουσία μάζας.Κέρδισε πολλές διακρίσεις, ανάμεσά τους και το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921).

Εβράιοι ή Ισραηλίτες ονομάζονται τα μέλη του εβραϊκού λαού και θρησκεία τους είναι κυρίως ο Ιουδαϊσμός.Η ιστορία τους ξεκινά από παλιά και συνδέεται με τον Χριστιανισμό καθώς ήταν ο λαός που έφυγε από την Αίγυπτο με τις οδηγίες του Μωυσή. Κατά τον Μεσαίωνα γνώρισαν διώξεις στην Ευρώπη. Αργότερα το πιο γνωστό ιστορικό γεγονός ήταν το Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς Ναζί του Χίτλερ με 6 εκατομμύρια θύματα. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι από 14,5 εκατομμύρια Εβραίοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Αλβέρτος και η οικογένειά του ήταν Εβραϊκής καταγωγής (πραγματικότητα).

Τα πογκρόμ είναι μια μαζική και οργανωμένη επίθεση εναντίον κάποιας συγκεκριμένης εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας και καταστροφή του περιβάλλοντός τους, των σπιτιών τους, των επιχειρήσεών τους και γενικά της ζωής τους. Το 1881 στη Ρωσία έγιναν πογκρόμ κατά των Εβραίων. Αναφέρεται από τον κύριο Χέρμαν στη συζήτησή του με τον γιατρό Έρλιχ.